Головна/Проект "Школа життя" в Закарпатті МГО АМ "Еммануїл"

Проект "Школа життя" в Закарпатті МГО АМ "Еммануїл"

Дата публікації 2012-03-09

Я – Цезар Наталія Миколаївна. За фахом – медичний психолог та аналітичний психотерапевт (маю освіту, яка дає мені можливість працювати як з дорослими людьми, так і з дітьми та підлітками).

Проект "Школа життя" в Закарпатті МГО АМ "Еммануїл"Сфера моїх професійних інтересів – діти, сім’ї, сирітство. Я національний тренер програми «Захист дитини: сімейно-орієнтований підхід». В якості тренера співпрацюю з Партнерством «Кожній дитині» в Україні та Міжнародним Центром Розвитку та Лідерства.

З 2005 року я працюю за договором з Міжнародною Громадською Організацією Асоціація Милосердя «Еммануїл» в проекті «Школа життя» для дітей та підлітків, які знаходяться в важких життєвих обставинах: вихованцями інтернатних закладів, сиротами з опікунських, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, дітьми з багатодітних, малозабезпечених та наблагонадійних сімей. Я народилася та практично все своє життя прожила в Києві і перші кілька років існування цього проекту працювала в ньому викладачем в Києві.

Та Пан Бог так розпорядився моїм життям, що з 2009 року я живу в Закарпатті. Тут я стала прийомною мамою, тут в жовтні 2009 року розпочала проект «Школа життя» від Асоціації «Еммануїл», яким керую до сьогодні. Він подібний київському, але має свою специфіку. Прочинали ми свою роботу з вихованцями мукачівської школи-інтернату. Сьогодні працюємо з дітьми в двох циганських таборах, де навчаємо їх грамоті та виховуємо, ставлячи собі за мету допомогти цим дітям вийти в доросле життя повноправними членами суспільства, які зможуть отримати освіту, достойну професію, створити міцні сім’ї, в яких серед достатку та батьківської любові будуть виховуватись щасливі діти. Ми віримо, що в результаті нашої роботи  нове покоління ромських дітей не буде поповнювати дитячі будинки та інтернати (адже не секрет, що більше половини вихованців інтернатів Закарпатської області складають діти, яких з різних причин покинули батьки-роми).

В Мукачеві ми орендуємо будинок, в який до нас приходять навчатися діти з дитячих будинків сімейного типу, прийомних, опікунських, багатодітних та малозабезпечених родин. Для цих дітей ми проводимо програму з формування безпечної поведінки, а також навчаємо їх англійської мови та комп’ютерної грамоти, що дозволить їм бути більш конкурентоспроможними на ринку праці. За необхідності надаємо їм психологічні послуги, щоб допомогти подолати емоційні, міжособистісні, характерологічні та інші проблеми, пов’язані з травмами, яких зазнали ці діти в попередні роки свого життя.

Співпрацюємо з БФ «Новий початок», який опікується випускниками шкіл-інтернатів, що навчаються зараз в професійному ліцеї. Для цих дітей ми впроваджуємо програму «Репетитор», щоб допомогти їм підготуватися до складання тестів з Зовнішнього незалежного тестування з метою здобування подальшої освіти.

З недавніх пір почали спілкування та побудову відносин з випускниками шкіл-інтернатів області. Це за паспортом вже дорослі люди. Вони закінчили школу кілька років тому, намагаються будувати самостійне життя, але мають багато в цьому труднощів, так як не вирішено велику кількість проблем, пов’язаних з життям в інституціональному закладі. Вони часто не спроможні самі знайти собі роботу та житло, їх не навчили складати бюджет та розподіляти гроші, вони юридично не обізнані, мають велику кількість психологічних проблем та проблем із здоров’ям. І, що особливо прикро, вони не вміють будувати відверті довготривалі міжособистісні стосунки, що не дає їм змоги побудувати сім’ї та забезпечити своїм дітям стабільне небезпечне середовище для гармонічного зростання. На превеликий жаль діти випускників інтернатів часто самі опиняються в дитячих будинках та інтернатах.

Таким чином головною метою своєї роботи ми бачимо впровадження механізму гейткіпінгу через допомогу дітям групи ризику в подоланні великої кількості проблем, що дозволить їм в майбутньому мати міцні родини та стати впевненими люблячими батьками для своїх дітей.

 

j