Головна/Новини/Відбулось перше засідання робочої групи з реформування інтернатних закладів

Відбулось перше засідання робочої групи з реформування інтернатних закладів

Дата публікації 2016-02-05

Відбулось перше засідання робочої групи з реформування інтернатних закладів На виконання розпорядження Президента про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей відбулось перше засідання експертів.
До вказаної робочої групи увійшли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади та громадськості, експерти та фахівці в сферах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Очолили робочу групу заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко та Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.
Під час засідання презентовано результати моніторингового дослідження функціонування системи інтернатних закладів та закладів соціального захисту дітей, яке було проведене Уповноваженим Президента України з прав дитини спільно з  Альянсом «Україна без сиріт».
Згідно дослідження, в Україні функціонує 774 інтернатних закладів та закладів соціального захисту дітей. Із загальної кількості дитячих закладів найпоширенішими є спеціальні загальноосвітні школи-інтернати для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку (263 заклади), спеціалізовані загальноосвітні школи-інтернати з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, ліцеї-інтернати, гімназії-інтернати, колегіуми-інтернати (91 заклад), загальноосвітні школи-інтернати для дітей, які потребують соціальної допомоги (89 закладів). Найменшу групу закладів в Україні становлять дитячі будинки (38 закладів), будинки дитини (38 закладів) та притулки для дітей (8 закладів).
Уповноважений з прав дитини наголосив, що сьогодні за існуючої системи освіти, установи де-факто надають соціальні послуги і виконують по відношенню до дітей виховну функцію, замість батьків.
«Такої практики немає у жодній демократичній країні. Освітні та соціальні послуги є відокремлені один від одного. Крім того, в умовах децентралізації діюча система інституційного догляду дітей не сприяє формуванню відповідальності громади за своїх дітей», - зазначив Микола Кулеба.
Також Уповноважений Президента з прав дитини повідомив, що Зараз в інтернатних закладах виховується 103 995 дітей, при цьому із них лише близько 10 тис.  – це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, у всіх інших є батьки.  
«Зараз, в період децентралізації, головним завданням держави має бути забезпечення кожній дитині можливості рости та виховуватись не в закладі інтернатного типу, а в люблячій родині. Я переконаний, якщо кошти, які виділяються на фінансування інтернатів, будуть спрямуватись на підтримку сімей із дітьми та на надання необхідних послуг родинам в межах громади, нам вдасться зберегти тисячі дітей у сім’ях, і відпаде необхідність влаштувати їх до інтернатів», - підкреслив Микола Кулеба.
За результатами засідання утворено три експертних групи: з питань впровадження системи раннього втручання та реформування закладів системи Міністерства охорони здоров’я; з питань розвитку інклюзивної освіти та реформування закладів системи Міністерства освіти і науки; з питань удосконалення механізму забезпечення права дитини на виховання в сім’ї, або умовах, максимально наближених до сімейних та реформування закладів системи МСП
В рамках засідання всі учасники робочої групи висловили розуміння того, що реформування інтернатних закладів не може відбуватись швидко – для цього знадобиться не один рік, однак визначити головні завдання та окреслити чіткий план реформи потрібно вже зараз.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

j